Mahjong Spelletjes - Gratis Online Spelen | spele.nl (2024)

Speel Mahjong spelletjes gratis online op Spele

Hier op Spele bieden we spelers een grote collectie gratis Mahjong spelletjes. Al deze spellen kunnen direct in je internet browser venster gespeeld worden, en je hoeft dus niets te downloaden. Hieronder vertellen we je iets meer over Mahjong spelletjes, met onder andere informatie over de spelregels en onze Top 5 aanbevolen spelletjes.

Wat zijn Mahjong-spellen

De Mahjong spellen die op deze site worden aangeboden zijn meestal bordspellen die gebruik maken van de traditionele tegels van het populaire Chinese spel Mahjong. Deze spellen zijn echter niet hetzelfde als het traditionele Mahjong, een Chinees spel dat werd ontwikkeld tijdens de Qing-dynastie en meestal wordt gespeeld door vier personen. Spelletjes die je online vindt met de naam ‘Mahjong’ zijn meestal eigenlijk een spelvariant genaamd Mahjong Solitaire, een versie die is ontworpen voor één speler, en daarom ook totaal andere spelregels heeft.

Hoe speel je Mahjong

In deze single-player Mahjong spellen, moet de speler de identieke stenen bij elkaar zoeken om paren te maken. Deze paren worden ‘melds’ genoemd. Het spel wordt meestal gespeeld met een set van 144 stenen die in een bepaalde formatie op tafel worden gelegd. Sommige stenen worden bovenop anderen gestapeld, waarbij ze de stenen eronder geheel of gedeeltelijk bedekken.

Mahjong regels

De speler kan paren kiezen om van de tafel te verwijderen. Je kan echter niet zomaar een steen kiezen. De rechthoekige stenen kunnen alleen gebruikt worden om een paar te vormen als ze allebei aan tenminste één lange zijde vrij liggen. Bovendien kan de speler geen stenen kiezen die geheel of gedeeltelijk worden bedekt door een andere steen. In sommige spellen zijn de speelbare stenen gemarkeerd, bijvoorbeeld door de lichter te maken dan de overige stenen, maar dat is niet bij alle spellen het geval. Soms zal de speler dus zonder enige hulp het bord naar de speelbare stenen moeten afspeuren.

Opstelling

Alle 144 speelstenen worden in een bepaald patroon gelegd. Het meest voorkomende patroon wordt de 'schildpadformatie' genoemd, omdat het een beetje lijkt op de vorm van een schildpad van bovenaf gezien. In het midden van de formatie, het deel dat het schild van de schildpad voorstelt, worden de stenen het hoogst opgestapeld. Er zijn echter ook heel veel andere opstellingen mogelijk, en veel spelletjes maken daar dan ook creatief gebruik van

Mahjong stenen

De klassieke Mahjong stenen bestaan uit drie setjes genummerde stenen: de stippen, de bamboe stenen, en stenen met de Chinese karakters er op. Dan zijn er nog speciale stenen die de vier windrichtingen en drie draken voorstellen. Er zijn ook twee setjes bonustegels. Het ene setje vertegenwoordigt verschillende bloemen, en het andere setje stelt de vier seizoenen voor. De bonussetjes zijn de enige die vaak niet-identieke tegels bevatten. Je kan deze stenen wel gebruiken om paren te maken door ze te combineren met een tegel uit dezelfde serie (bijvoorbeeld: winter en zomer).

Doel van het spel

Het doel is om alle paren weg te spelen. Als de speler een meld maakt, verdwijnt het gekozen paar stenen van het bord. Hierdoor komen er meestal weer nieuwe stenen vrij te liggen. Het doel is om net zo lang door te gaan tot de hele formatie is opgeruimd en het bord leeg is.

Verschillende soorten Mahjongspellen

Bij sommige spellen kan de speler de stenen herschikken als er geen zetten meer kunnen worden gemaakt, maar bij andere spellen kan dit niet. Als de speler de stenen niet mag schudden en ook geen zetten meer kan maken, dan is het spel voorbij. De score wordt genoteerd en de speler mag het dan weer opnieuw proberen. Sommige spellen, zoals Mahjongg Dimensions, zijn 3D. Je kunt de formatie dan helemaal ronddraaien om alles vanuit verschillende hoeken te bekijken. De meeste spellen bieden ook een reeks verschillende formaties die je kan vrijspelen naarmate je verder komt in het spel.

Populaire spelvarianten

De meest populaire variatie op deze Mahjong spellen is een spel genaamd Nikakudori of Mahjong Connect. In deze spellen moet de speler ook twee identieke stenen verbinden. De lijn die tussen de twee geselecteerde tegels loopt mag dit keer echter maar twee bochten maken en mag niet door andere tegels heen lopen.

Top 5 Mahjong spellen

We hebben zo veel spellen, dat we voor iedereen die niet zeker weet waar te beginnen een lijst van de Top 5 Mahjong spellen hebben gemaakt. Hier zijn de Mahjong games die onze spelers de hoogste waarderingen hebben geven:

  1. Mahjong 4
  2. Mahjong Connect
  3. Mahjong Titans
  4. Mahjong 2: Shanghai Dynasty
  5. 3D Mahjong
Mahjong Spelletjes - Gratis Online Spelen | spele.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 6223

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.